Program i aktivnosti PU Pametni Patuljak

Program i aktivnosti PU Pametni Patuljak

NTC sistem učenja

Nakon prezentacije programa i prvih rezultata, veliki broj država je prihvatio ovaj program i počeo sa primenom istog. Kolektiv našeg vrtića je prošao seminar i stekao uslov za licencu i od tada je uvrsito ovaj program u svoje redovne aktivnosti za stručno usavršavanje dece. Program je akreditovan odlukom Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije.

Program podstiče intelektualne sposobnosti, koordinaciju pokreta, razvoj fine i krupne motorike, brzinu logičkog mišljenja i zaključivanja. Takođe, vaspitači se svakodnevno bave emocionalnom inteligencijom deteta kako bi kontrolisali svoje emocije na zdrav način a koje će kasnije uticati na kvalitet njihovih života mnogo više nego njihov koeficijent inteligencije (IQ). Primenom programa „NTC sistem učenja“

  • Podiže se nivo intelektualnih sposobnosti sve dece koja učestvuju u programu;
  • Sprečava se poremećaj koncentracije i pažnje, kasnije u školskom periodu (disleksija);
  • Razvija se koordinacija pokreta i motorike;
  • Razvija se brzina razmišljanja i zaključivanja (funkcionalno znanje);
  • Sva deca imaju korist od programa, a posebno je koristan za detekciju darovite dece i podsticanje razvoja darovitosti;

Sa decom na uzrastu od 1 do 3 godine akcenat programa je na razvoju fine i krupne motorike, intelektualnom i govorno-jezičkom razvoju. Aktivnosti za decu od 3 do 6 godina usmerene su na oblasti fizičkog, socio-emocijalnog i kognitivnog razvoja. Plan i program je prilagođen deci i njihovom uzrastu i interesovanju.

PRIREDBE

U toku jedne školske godine naši vaspitači zajedno sa decom pripremaju tri priredbe (Novogodišnja priredba sa dodelom paketića, Osmomartovska priredba i Završna priredba).

REKREATIVNE NASTAVE

Organizuje se jednom do dva puta godišnje odlazak na rekreativnu nastavu u trajanju od sedam dana. Višednevni boravak daleko od kuće omogućava deci da se pre osamostale, steknu samopouzdanje, nova iskustva i učvrste prijateljstvo sa drugarima iz vrtića.

VESELI PETAK

Svaki poslednji petak u mesecu pruža mogućnost boravka dece od petka do subote ujutro, tačnije do 12h. U toku večeri organizujemo tematske aktivnosti: pidžama party, šiz-friz, disco veče, poslastičarsko veče, mali izviđači, itd. Naš cilj jeste da upoznamo decu na noćnom spavanju koje nam je jako bitno zbog kasnijeg odvajanja od roditelja prilikom odlaska na ekskurzije.

PROSTOR

Vrtić ispunjava sve mere bezbednosti Vaše dece. Prostor je organizovan na tri nivoa. Svaki nivo poseduje sobe za igru i rad, po jedno kupatilo i jedan wc, kao i prijem za dolazak i ispraćaj dece. Drugi i treći nivo vrtića raspolaže sa sobama za popodnevni odmor dece koje su opremljene odgovarajućim krevetićima za kvalitetan dečiji san. Vrtić poseduje svoje dvorište koje je bogato dečijim spravicama za igru. Ono omogućava deci svakodnevni boravak na svežem vazduhu.

ISHRANA

Poštujući i primenjujući savete nutricioniste, naša kuvarica je u mogućnosti da deci kreira kvalitetne, zdrave i nadasve njima interesantne obroke koji oni rado jedu i uvek im se iznova raduju. U toku dana servira se pet obroka ( doručak,voćna užina, ručak, dezert i poslepodnevna užina).

HIGIJENA PROSTORA

Objekat ispunjava sve zdravstvene i sanitarne uslove. Za održavanje higijene svakodnevno se koriste preparati na biljnoj bazi kao i Rainbow usisivač koji efikasno otklanja alergene, prašinu, bakterije i mikroorganizme.

ZDRAVLJE

O zdravlju Vašeg deteta brine specijalista pedijatrije . Njegov rad podrazumeva preventivne preglede kako bi deca bila pod stalnim lekarskim nadzorom, rano prepoznavanje eventualnih bolesti i edukacija vaspitača i roditelja kako bi se deca što bolje pripremila za boravak u kolektivu. Naš pedijatar stoji na raspolaganju svim roditeljima za konsultacije, savete i odgovore na Vaša pitanja.

  Razvijamo interesovanje za muziku, njeno pažljivo slušanje i doživljavanje uz prepuštanje atmosferi koju ona stvara. Kroz igru i zabavu upoznajemo se sa muzičkim stilovima i muzičkim instrumentima.

  Upoznavanje sa biljnim i životinjskim svetom, podsticanje ljubavi prema prirodi i njenon očuvanju.

   Razvijamo osetljivost za boje, smisao za oblikovanje i građenje. Omogućavamo deci da se što više slobodno, smelo i samostalno likovno izražavaju.

   Uočavamo i rešavamo probleme, podstičemo interesovanje za brojanje i brojeve, razvijamo sposobnost logičkog mišljenja.

   Bogatimo rečnik, razvijamo verbalno izražavanje i komunikaciju, negujemo gramatički pravilan govor, upoznajemo se sa dečijom književnošću.

   Učimo nove oblike kretanja i podstičemo razvoj svih mišićnih grupa radi očuvanja i jačanja telesnog i mentalnog zdravlja.

  Učimo decu da budu fini i da dozvole drugima da budu fini prema njima. Upoznajemo ih sa pravilima lepog ponašanja u svim situacijama svakodnevnog života.

   Učimo prema Oxfordskom programu, metodom uz pomoću koje deca kroz igru i pesme usvajaju strani jezik kao maternji.

   Uključuje u rad komponente koje su potrebne za razvijanje veština čitanja i pisanja ( pamćenje glasovnog niza, vežbe glasovne i slogovne analize i sinteze, vežbe grafomotorike) i rad na pravilnom izgovaranju glasova.

   Omogućava zadovoljavanje dečijih potreba za aktivnim doživljavanjem i izražavanjem muzike kroz pokrete tela. Podstiče se kultura pokreta: sklad, lakoća, gracioznost i sloboda izražavanja.

   Šah je fantastičan spoj igre, nauke, sporta i umetnosti i iz tog razloga vrlo lako može biti razumljiv deci predškolskog uzrasta. Svojim znanjem i metodama šahistkinja i međunarodni sudija Marija Stanojević inicira i podstiče senzo-motorni razvoj, kao i korekciju grafomotornih aktivnosti.

  Plivanje kao fizička aktivnost ima najveću zdravstveno higijensku vrednost u odnosu na druge sportske i rekreativne aktivnosti. Časovi se održavaju u sporstkom centru Košutnjak. Klub odlikuju vrhunski, školovani treneri i pedagozi koji sa puno strpljenja uče i motivišu decu da usavrše tehnike plivanja.

   Cilj programa psiholoških radionica je da kroz razmenu u igrovnom kontekstu pomogne deci da uspostave emocionalnu stabilnost, da razviju optimalne strategije za prevazilaženje neprijatnih psihičkih stanja, da unaprede veštine samoizdržavanja i samorazumevanja, da ojačaju poverenje i pouzdanje u sebe i druge.

   U cilju da deci predstavimo našu tradiciju, kako se ona prenosi sa generacije na generaciju organizovovaćemo jednom sedmično čas folklore putem kojeg će deca na zabavan način naučiti prve korake, savladati motoriku i koordinaciju pokreta i sve to kroz druženje, igru i pesmu.

Upis u vrtić

Upis je moguć u svakom trenutku ukoliko postoji slobodno mesto u grupi. Da bi Vaše dete bilo deo našeg kolektiva neophodno je da prilikom upisa podnesete uredne rezulatate briseva (bris grla i dve analize koprokulture) kao i fotokopiju knjižice o redovnoj vakcinaciji Vašeg mališana.

POZOVITE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas pozovite ili nam napišite poruku.
Na raspolaganju smo Vam tokom cele godine, radnim danima u periodu od 7:00 do 18h.